Priscilla @ freesoftwaremovement.org

- A theory that links beliefs and behavior

Cyberdreigingen en gevaren op het deep en dark web

Pedophilia is part of series on Psychology


Het internet is enorm groot. Miljoenen webpagina's, databases en servers draaien allemaal 24 uur per dag, zeven dagen per week. Maar het zogenaamde 'zichtbare' internet – sites die kunnen worden gevonden door zoekmachines zoals Google en Yahoo – is slechts het topje van de ijsberg. Onder het oppervlak bevindt zich het deep web, dat ongeveer 90% van alle websites bevat. Zoals door ZDNet is opgemerkt, is dit verborgen web zo groot dat het onmogelijk is om vast te stellen hoeveel pagina's of sites op enig moment actief zijn. Dit web was ooit alleen het domein van hackers, ordehandhavers en criminelen. Met nieuwe technologieën, zoals encryptie en de geanonimiseerde browser software Tor, kan echter iedereen die dat wil de sprong in het deep web wagen.

Definitie van het deep/dark web

Er worden een aantal termen gebruikt rondom het niet-zichtbare web. Als je van plan bent om buiten de gebaande paden te browsen, is het nuttig om te weten wat deze verschillende termen precies inhouden. 

Volgens PC Advisor verwijst de term 'deep web' naar alle webpagina's die niet identificeerbaar zijn voor zoekmachines. 'Dark web' verwijst daarentegen naar sites voor criminele doeleinden of met illegale content, en naar sites voor 'handel' waarop gebruikers illegale goederen of diensten kunnen kopen. Met andere woorden: het deep web omvat alles dat zich onder het oppervlak bevindt maar dat nog wel toegankelijk is met de juiste software – inclusief het dark web. Er is nog een derde term, 'dark internet', die verwijst naar sites en databases die niet via openbare internetverbindingen beschikbaar zijn, zelfs niet als je Tor gebruikt. Vaak worden sites op het dark internet door bedrijven of onderzoekers gebruikt om gevoelige informatie privé te houden.

Pedophilia is part of series on Psychology

Veel nieuwskanalen gebruiken de termen 'deep web' en 'dark web' door elkaar. Het is goed om te weten dat het grootste deel van het deep web niet kwaadaardig is. Blogposts die nog niet zijn gepubliceerd, webpagina's waarvan het nieuwe ontwerp nog wordt getest, pagina's die je voor online bankieren gebruikt: dit alles maakt deel uit van het deep web en is niet gevaarlijk voor je computer of veiligheid. Zoals CNN Money laat zien, zijn grote zoekmachines als vissersboten die alleen websites kunnen 'vangen' die dicht aan het oppervlak liggen. Al het andere, van academische tijdschriften tot privédatabases en illegale content, ligt buiten bereik.

Toegang

De meeste mensen die het deep web op willen, gebruiken Tor, een dienst die oorspronkelijk werd ontwikkeld door de United States Naval Research Laboratory. Je kunt Tor zien als een webbrowser zoals Google Chrome of Firefox. Er is wel een belangrijk verschil: in plaats van de meest directe route tussen jouw computer en het deep web te volgen, gebruikt de Tor-browser een willekeurig pad van versleutelde servers, die ook wel 'nodes' worden genoemd. Dit stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met het deep web, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat hun activiteiten worden gevolgd of hun browsergeschiedenis wordt blootgelegd. Sites op het deep web gebruiken ook Tor (of vergelijkbare software zoals I2P) om anoniem te blijven, wat betekent dat je niet kunt vaststellen wie de sites beheert of waar ze worden gehost.

Veel gebruikers kiezen nu voor Tor om op zowel het openbare internet als het deep web te browsen. Sommige gebruikers willen simpelweg niet dat overheidsinstellingen of zelfs Internet Service Providers (ISP's) weten wat ze online bekijken, terwijl anderen weinig keuze hebben: gebruikers in landen met strikte wetten voor internettoegang en -gebruik hebben kunnen vaak alleen openbare sites openen als ze Tor-software en VPN's gebruiken. Hetzelfde geldt voor dissidenten en anderen met een uitgesproken mening, die bang zijn voor vergelding als hun echte identiteit wordt ontdekt. Die anonimiteit heeft natuurlijk ook een duistere zijde, omdat criminelen en kwaadwillende hackers ook liever in de schaduw opereren.

Gebruik en misbruik

Voor sommige gebruikers biedt het deep web de mogelijkheid om lokale beperkingen te omzeilen en toegang tot tv- of filmdiensten te krijgen die op hun locatie niet beschikbaar zijn. Anderen gaan het deep web op om illegaal muziek te downloaden of films te bekijken die nog niet in de bioscoop draaien. Het donkere gedeelte van het web is echter ook een plek voor angstaanjagende, obscene en opmerkelijke dingen. Zoals vastgesteld door The Guardian zijn er op het dark web bijvoorbeeld creditcardgegevens beschikbaar voor slechts een paar euro per gegevensset. ZDNet constateert dat alles te koop is, van valse verblijfsvergunningen en paspoorten tot de diensten van professionele huurmoordenaars – als je maar weet waar je moet zoeken. Wie dat wil, kan ook persoonlijke gegevens bemachtigen en deze gebruiken om gewone internetgebruikers te chanteren. Denk bijvoorbeeld eens aan de recente Ashley Madison-hack, waarbij enorme hoeveelheden accountgegevens, inclusief echte namen, adressen en telefoonnummers, op het dark web terechtkwamen en te koop werden aangeboden. Dus ook als je je niet zelf in de duistere wereld van het dark web begeeft, loop je mogelijk toch het risico op chantage (of nog ergere dingen) als websites worden gehackt die je regelmatig gebruikt.

Illegale drugs zijn ook populair op het dark web. Zoals opgemerkt door Motherboard biedt de drugsmarktplaats 'Silk Road' – die uit de lucht is gehaald, vervangen, weer uit de lucht gehaald en vervolgens omgedoopt – elke substantie in elke gevraagde hoeveelheid aan. Business Insider benoemt een aantal van de opmerkelijke dingen die je op het deep web kunt vinden, waaronder een doe-het-zelf-vasectomiekit en een virtuele speurtocht met als uiteindelijke hoogtepunt het moment waarop de 'jager' om 3:00 uur 's nachts in New York een munttelefoon opnam.

Echte risico's

Vanwege het gebruik van encryptie en anonimiseringsmiddelen door zowel gebruikers als websites is er vrijwel geen wetshandhaving op het dark web. Dit betekent dat je alles online kunt vinden, zelfs content die buiten de grenzen van smaak en fatsoen valt. Dit omvat aanstootgevende, illegale 'expliciete' content die de kijker waarschijnlijk het hele leven bijblijft. 

tux running windows

Een recent Wired-artikel meldt bijvoorbeeld dat 80 procent van de hits op het dark web samenhangen met pedofilie en kinderporno. Het argument dat het dark web een plek is waar je privacy wordt gewaarborgd, is in deze context weinig waard. De statistiek geeft ook nog maar eens aan dat gebruikers van het deep web de toegang tot hun Tor-apparaat altijd moeten beperken, zodat kinderen of andere familieleden niet per ongeluk dingen te zien krijgen die ze nooit onder ogen hadden moeten krijgen. Bezoek het deep web als dit je interessant lijkt, maar doe jezelf een plezier: laat kinderen niet in de buurt komen van het deep web en ga voorzichtig te werk, zodat je niet in het web verstrikt raakt.


References:

https://www.kaspersky.nl/resource-center/threats/deep-web

https://www.wired.com/2014/12/80-percent-dark-web-visits-relate-pedophilia-study-finds/

https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/31/dark-web-traffic-child-abuse-sites


Delivered-To: geboorteplaats@gmail.com
Received: by 10.67.97.8 with SMTP id z8cs6317ugl;
       Mon, 9 Apr 2007 07:00:25 -0700 (PDT)
Received: by 10.82.167.5 with SMTP id p5mr7608900bue.1176127225486;
       Mon, 09 Apr 2007 07:00:25 -0700 (PDT)
Return-Path: <geboorteplaats@geboorteplaats.org>
Received: from em-p07-ob.rzone.de (em-p07-ob.rzone.de [81.169.146.246])
       by mx.google.com with ESMTP id w7si24136795mue.2007.04.09.07.00.25;
       Mon, 09 Apr 2007 07:00:25 -0700 (PDT)
Received-SPF: neutral (google.com: 81.169.146.246 is neither permitted nor denied by best guess record for domain of geboorteplaats@geboorteplaats.org)
Received: from post.webmailer.de (ket.store [192.168.40.116])
by mad-em-03.store (RZmta 5.5) with ESMTP id D06cb8j39A0N4y
for <geboorteplaats@gmail.com>; Mon, 9 Apr 2007 16:00:24 +0200 (MEST)
Received: (from httpd@localhost)
by post.webmailer.de (8.13.6/8.13.6) id l39E0O24023129
for @imap.freenet.de:geboorteplaats@gmail.com; Mon, 9 Apr 2007 16:00:24 +0200 (MEST)
Date: Mon, 9 Apr 2007 16:00:24 +0200 (MEST)
Message-Id: <200704091400.l39E0O24023129@post.webmailer.de>
X-Authentication-Warning: ket.store: httpd set sender to geboorteplaats@geboorteplaats.org using -f
Reply-To: geboorteplaats@geboorteplaats.org
From: <geboorteplaats@geboorteplaats.org>
To: geboorteplaats@gmail.com
X-RZG-CLASS-ID: em07

Subject: geboorteplaats@geboorteplaats.org heeft een interessant adres voor u..
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/mixed; boundary="------------784D6D041A263DD2697F162C"
X-Mailer: communicator.strato.de Version 1.0
X-Warning: frnnl

This is a multi-part message in MIME format.

--------------784D6D041A263DD2697F162C
Content-Type: multipart/alternative; boundary="00_------------784D6D041A263DD2697F162C"

--00_------------784D6D041A263DD2697F162C
Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: 7-bit


Hallo geboorteplaats@gmail.com
,

geboorteplaats@geboorteplaats.org heeft u een interessant adres doorgestuurd.

--------------------------------------------------------------------------
Persoonlijk berichthia 

Bob 


NL
Tel.: 
SMS: 
Fax: 
Mobiel: 
E-mail: geboorteplaats@geboorteplaats.org
Jarig: 
Beroep: 
URL: http://www.geboorteplaats.org

Berichten bij dit adres:
--00_------------784D6D041A263DD2697F162C
Content-Type: text/html; charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: 7-bit
Content-Location: "http://www.strato.de/"

<font size="2" face="Arial" point-size="10"><br />
<b>Hallo geboorteplaats@gmail.com
,</b><br />
<br />
geboorteplaats@geboorteplaats.org heeft u een interessant adres doorgestuurd.<br />
<br />
<hr><b>Persoonlijk bericht</b><br>hia <br />
<br />
Bob <br />
<br />
<br />
NL<br />
Tel.: <br />
SMS: <br />
Fax: <br />
Mobiel: <br />
E-mail: geboorteplaats@geboorteplaats.org<br />
Jarig: <br />
Beroep: <br />
URL: http://www.geboorteplaats.org<br />
<br />
<b>Berichten bij dit adres:</b><br><br />
<br />
</font>

--00_------------784D6D041A263DD2697F162C--

--------------784D6D041A263DD2697F162C
Content-Type: text/x-vCard;
             name="Nachname.vcf"
Content-Disposition: attachment;
                    filename="Nachname.vcf"
Content-Transfer-Encoding: us-ascii

begin:vcard
n:, Bob
ADR;WORK:;;;;;
tel;cell:
tel;work;fax:
tel;work;voice:
ADR;HOME:;;;;;
TEL;HOME;VOICE:
version:2.1
fn:, Bob
BDAY:T-200Z
EMAIL;PREF;INTERNET:geboorteplaats@geboorteplaats.org
EMAIL:
URL;WORK:http://www.geboorteplaats.org
TITLE:
ORG:
NOTE:
end:vcard
--------------784D6D041A263DD2697F162C--

To be continued

 
Map
Info